Reflü Nedir?

Reflü nedir, nasıl oluşur?

Mide içeriğinin patolojik şekilde mideden özefagusa doğru geri kaçışı gastroözefageal reflü’dür. Özefagusun mide ile birleştiği yerde kapak gibi çalışan bir sarlık vardır. Bu darlıktaki hasar veya daralma fonksiyonunun kaybı sonrası reflü gelişir. Bu gibi hastalıklar yanlış beslenme ve yanlış yaşam biçimlerinin uzun sürede ortaya çıkardığı hastalıklardandır.Örneğin asit oranı yüksek diyet ve kalitesiz yağlı gıdalarla sık beslenmeler mide içeriğini olması gerekenden daha asidik hale getirir.

Yediğimiz gıdalar içeriğine ve sindirilme süresine bağlı olarak yaklaşık 60 ile 90 dakika arasında değişen süreyle midede asitle sindirildikten sonra ince barsaklara geçer ve yemek borusuyla olan münasebetleri son bulur. Bu nedenle yemek yedikten sonraki 90 dakika vücudun dik pozisyonda kalması midedeki asitle karışık yemeğin geri kaçışını engeller.
Aynı şekilde yemeklerden sonraki ilk 90 dakika içerisindeki yer çekimine dik olacak şekilde kanepeye uzanmak, yatakta uyumak ya da amuda kalkmak gibi pozisyonlar ya da aktif agresif hareketlerde bulunmak yemek borusu ile mide arasındaki kapak fonksiyonu gören darlığı zorlar ve mide içeriğinin geriye kaçışını arttırır.
Bu yanlış beslenme ve yanlış yaşam hali devam ettikçe üst sindirim sistemimiz daha fazla zarar görür ve hastalar göğüs kafesinin arkasında yanmahissederler. Reflü bazen yemek borusunun arkasındaki yanmanın yanı sıra ağza gıdaların ve acı suyun gelmesine sebep olabilir. Bu yanma acı hisleri sıklıkla yemeklerden sonra olur.

Reflüden nasıl korunabiliriz?

  1. Reflü yanlış beslenme ve yanlış yaşam biçimlerinin uzun sürede ortaya çıkardığı hastalıklardandır.
  2. Tıka basa yemek yiyerek mideyi bezinlerle doldurmak mide basıncını arttırarak geriye doğru asit kaçışını arttıracaktır. Öğünlerde midenizin tamamen dolmamasına ve doymadan kalkmaya dikkat etmek reflü ve gastrit gibi birçok hastalıklardan koruyacağı gibi yemek sonrası bitkinlik ve enerji kaybından da koruyacaktır.
  3. Asit oranı yüksek diyet, salçalı-soslu besinler, fazla çay veya kahve tüketilmesi, gazlı içecekler, kalitesiz yağlı veya kızartmalı gıdalarla sık beslenmeler mide içeriğini olması gerekenden daha asidik yani yakıcı ve zararlı hale getirir.
  4. Obezite karın içi basıncı arttırarak reflü olma olasılığını arttırır. Karın içindeki aşırı yağlanma, karın içi boşluktaki basıncı arttırdığından mideye baskı yapar ve reflü oluşumu kolaylık kazanır.
  5. Gebelik ve karnı sıkıca saran korse gibi giyecekler, karın içi basıncının arttırarak obezite gibi reflüye neden olurlar.
  6. Yediğimiz gıdaların mideden boşalıp barsaklara geçmesi yaklaşık 60-90 dakikadır. Bu süre içerisinde dik pozisyonda kalmak koruyucudur. Yemeklerden sonraki 90 dakika uyumamak ve mümkünse eğik pozisyonda durmamak reflüden koruyucudur.
  7. Bazı ilaçlar(ağrı kesici ilaçlar ve bazı antibiyotikler midede yanma yapabilirler), alkol, sigara, stres reflüye neden olabilir.

Göğsünüzde yanma, ağrı ve ağza acı su gelmesi gibi şikayetler yaşıyorsanız lütfen doktorunuza başvurunuz

Kaynak: https://hekim.me/gastrit-ve-reflu-tedavisi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Calpol 120 mg/5 ml 150 Ml Süspansiyon Kullanım Rehberi

Calpol 6 Plus 250 mg/5 ml Süspansiyon Kullanım Rehberi

İburamin Zero kaç yaşından sonra kullanılır?